Omhuizen

Je hoeft niet altijd weg, na de werkdag of op een vrije dag lekker in je eigen omgeving. Lekker thuis, Omhuizen!

Omhuizen kent ook zijn traditionele feestdagen. Op 25 en 26 december wordt er net als op veel plekken in de wereld kerst gevierd. Het traditionele kerstverhaal, gezellig met elkaar, veel lekker en spelletjes voeren de boventoon.

Tegenwoordig wordt de boom weer netjes opgetuigd, maar een paar jaar terug vonden wij dat nog echt een feestje voor onze nog kleinere kinderen.

We kochten een spar, zetten hem in een emmer, de rest lieten wij aan de kinderen over en dan krijg je zo’n boom:

Een fijnspar een mooie boom als lelijke kerstboom.

Een fijnspar een mooie boom als lelijke kerstboom.

Mooi Hé? 😉 Tsjah en zo’n kerstboom wat is dat nou eigenlijk?

Het moment waarop de kerstboom wordt opgetuigd verschilt van streek tot streek en van religie tot religie. In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na Sinterklaas mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald.

Wat heeft de boom met het kerstfeest te maken? Er bestaan theorieën dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben, waarbij de eik centraal stond in een midwinterviering. Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte. Pas tijdens de middeleeuwen konden kaarsenmakers op grote schaal goedkope kaarsen maken die gebruikt werden om de boom mee te versieren. In een Frankische tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst een groene boom vol kaarsen beschreven. Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten Elzassers een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar andere West-Europeese landen.

De fijnspar (Picea abies) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). Het is een conifeer uit Noord- en Centraal-Europa. Hij wordt veel aangeplant in tuinen en parken. Tevens wordt de fijnspar gebruikt als kerstboom. Een volwassen fijnspar kan tot 50 meter hoog worden. Het hout dat gewonnen wordt uit de fijnspar is vuren. De oudste boom ter wereld is mogelijk een fijnspar in de Zweedse provincie Dalarna. De leeftijd van deze boom werd in 2008 geschat op 9555 jaar.

Nou is het zo met onze sparretjes, de laatste jaren hebben wij naast de kerstboom ook nog wel 1 of 2 miniboompjes staan en die doen het na de kerst prima in de tuin Omhuizen!

Voor de kerst gaan wij als het zo uitkomt er nog wel eens op uit naar KIOK of we ontmoeten de grootse kerstboom van Duitsland.