Zwerven

Ben je klaar met je werk en is thuis alles in orde, dan zwerf je lekker wat rond op je ouwe fiets, je  haalt die oude stormtent van de vliering of je gaat naar je ouwe stalen boot in de haven, of anders, je wagen, de trein, of de veerboot.

Monnickendam sluis (NH) op Google Maps

We verlieten Volendam en gingen de Gouwzee op richting het vlakbij gelegen Monnickendam.

Bij Monnickendam door de sluis. Wij hebben er eens een genomen en zijn toen richting de Beemster gegaan, maar zijn ook een keer naar links de volgende sluis door gegaan. Dat ging best vlot, maar toen richting Waterland en dat duurde en duurde…

Verder is Monnickendam wel een leuk historisch stadje. Wij hebben er wel boodschappen gedaan, maar nooit overnacht.

Waarom Monnickendam, Monnickendam heet, daar zijn twee theorieën over:
1. Op dammen werden vroeger vaak beren geplaatst tegen het (illegaal) oversteken, die ook wel monniken werden genoemd. Zodoende dus Monnickendam = dam waarop monniken staan.
2. Tot in de 13e eeuw stond het gebied onder invloed van het Friese Norbertijner klooster Mariëngaarde. Monniken uit dit klooster bezorgden Monnickendam mogelijk zijn naam.

:Later zagen wij ooit nog in het Zuiderzeemuseum een heel wijkje uit Monnickendam, dat daar in Enkhuizen opnieuw is opgebouwd, niet alle huizen waren nog ‘goed’ onbewoonbaar verklaard

Monnickendam