Zwerven
Klaar met je werk en thuis alles in orde, dan zwerf je lekker wat rond op je ouwe fiets, je haalt die oude tent van de vliering of je gaat naar je ouwe boot in de haven, of anders, je wagen, trein, veerboot, er op uit!

Dokkum (FRL)  op Google Maps

Ik was nog een jonge vent en ik had vrij van school. De volgende dag zou de eerste Elfstedentocht in 22 jaar worden geschaatst. Ik had die winter al veel meer geschaatst, bijvoorbeeld over de Zwette van Leeuwarden naar Sneek en terug, maar vandaag had ik mijn fiets bij mijn opa en opoe aan de noordkant van de stad in het hok gezet. Was naar de Bonke gelopen en lekker op de schaats over de Ee naar Dokkum.

Het ijs was goed, maar de echte kou was al weg het vroor amper nog. Lekker op mijn gemak richting Bartlehiem, Birdaard en Dokkum. Onderweg zag ik her en der al voorbereidingen voor de 200 kilometer lange tocht van de dag erop genomen worden, zoals de NOS die alles voor de uitzending de dag erop al in gereedheid bracht.

Na een leuke tocht over de Ee kwam ik in Dokkum aan, even klúnen over een brug om echt in het centrum te komen. Onder andere een mars gekocht in een koek en zopie. Het vroor waarschijnlijk nog wel wat. De mars was keihard. Ach in de mond wordt ie vanzelf weer zachter.
Daarna weer terug naar Leeuwarden gereden. Geweldig is dat toch, schaatsen op natuurijs.
’s Avonds nog lekker even de stad in geweest. De andere dag won Evert van Benthem de Elfstedentocht. Een mooie dag en wat was het een feest bij de huldiging met de Blauhúster Dakkapel in de Frieslandhal.