Zwerven
Klaar met je werk en thuis alles in orde, dan zwerf je lekker wat rond op je ouwe fiets, je haalt die oude tent van de vliering of je gaat naar je ouwe boot in de haven, of anders, je wagen, trein, veerboot, er op uit!

Fierljepvereniging IJlst op Google Maps

Meerdere malen zijn wij met onze boot in het Friese stadje IJlst geweest, ook een van de elf Friese steden. Wij hebben in De Geeuw overnacht, maar ook midden in het stadje vlak bij de fierljepschans. Bij de Geeuw kun je trouwens ook prima overnachten bij molen ‘De Rat’ en deze stad speelt in de Kameleonfilms de rol van het dorp Lenten. Wij kwamen ook al eens vanaf Bolsward en toen sliepen wij vlak voor IJlst in het Oosthemmer meer, ook leuk.

Wij zijn dus ook twee maal hier met zijn vieren naar het Fierljeppen geweest. Een van de jaren, dat wij hier waren, waren vrienden van ons hier ook met de boot. Beide boten lagen in de passantenhaven in de stad in een box. Het was miserabel weer, maar onze kinderen werden toch een opgehaald, voor een nachtje ‘uit van huis’ bij ame en oate in Hindeloopen.

Wij gingen met de vrienden ’s avonds eten bij de plaatselijke Chinees. De havenmeester was nog niet geweest. Wij hadden al lang gegeten, waren al lang weer terug, het werd al donker, toen kwam de havenmeester. Hartstikke laat, maar ja het is normaal om te betalen, dus dat deden wij maar. De vrienden hadden echter nog wel zin om wat spats te maken en vonden het niet normaal, dat zij zo laat kwam, hadden eigenlijk geen zin om te betalen en betaalden onder protest.

Wij zouden trouwens nog een nacht blijven in IJlst. De kinderen werden de andere dag teruggebracht, het was beter weer en wij gingen nog met zijn allen naar het fierljeppen, hartstikke leuk.
De boot hadden wij in de loop wel iets verder op gevaren, langs de kant. Onze toenmalige hond, een al bejaarde stabij, kon bij de box niet zelfstandig aan en van boord komen en langs de kant wel.

Affijn, begin van de avond gingen wij naar het fierljeppen, de havenmeester was nog niet geweest, wij kwamen later terug van het fierljeppen, het werd weer donker, komt de havenmeester nog eens aanfietsen voor het liggeld, verbaasd, om beide boten verderop te zien liggen, zegt zij: ‘legge jullie nou hier…’