Lekker mais uit eigen tuin

Omhuizen

Je hoeft niet altijd weg, na de werkdag of op een vrije dag lekker in je eigen omgeving. Lekker thuis, Omhuizen!

Omhuizen geen groot bouwland, maar een bescheiden tuin. Toch is het leuk elk jaar wat eigen groente, kruiden en fruit te verbouwen en en daarna op te eten.

Nu in de  tweede helft van september was onze mais klaar om te oogsten.

Gelijk een deel klaar gemaakt. Gewoon de schutbladeren en draden van de mais af, even koken in water in een grote pan en dan heerlijk afkluiven van de kolf met wat boter en zout er op. Heerlijk!

Vroeger hadden wij al ‘s  een ander maisras Navaho blue corn uit Santa Fé meegenomen en omhuizen opgekweekt in onze toen veel kleinere tuin. Deze kolven waren in ons gematigde zomer nooit zo goed gelukt als deze suikermais.

Over mais

Het uit de grassenfamilie afkomstige mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en wordt daar al zo’n 3000 jaar gegeten. Vooral in Mexico vormt mais de basis van diverse gerechten.

Columbus bracht mais naar Europa. Het overgrote deel van in Nederland verbouwd mais is snijmais, dat wordt gebruikt als veevoer. In de supermarkt vind je suikermais, wat ook in moestuinen wel wordt verbouwd.

Bewerkte mais vind je terug in de vorm van popcorn (gemaakt van pofmais), tortilla’s en cornflakes. Maismeel (bijvoorbeeld maiszetmeel als allesbinder) en maisolie worden voor veel producten gebruikt.

Mais reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond. Het absorbeert overtollig cholesterol en helpt daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Het is dus een gezonde snack. Mais bevat mineralen zoals kalium, natrium, calcium, ijzer, magnesium en fosfor.

zz-mais

Plaats een reactie